Cel projektu: przeciwdziałanie psychologicznym skutkom pandemii i izolacji poprzez aktywizację i integrację międzypokoleniową lokalnych społeczności wiejskich połączoną z wymianą wiedzy i doświadczeń seniorów z osobami młodymi.
Działania: zorganizowany został cykl międzypokoleniowych spotkań, podczas których seniorzy dzielili się wiedzą na temat kiszenia, fermentacji i domowego przetwórstwa warzyw i owoców. Dla przedstawicieli młodego pokolenia była to doskonała okazja do skorzystania z zasobów osób starszych. Seniorzy zaś, dzieląc się i przekazując swoją wiedzę i umiejętności podbudowali poczucie własnej wartości i zyskali poczucie, że są ważnym ogniwem mającym wpływ na rozwój swojej społeczności. Przy wspólnej pracy uczestnicy mogli pobyć ze sobą, porozmawiać, Każdy warsztat w celu nawiązania lepszych relacji między mieszkańcami miejscowości zakończył się wspólnym ogniskiem z pieczeniem kiełbasek. Wymiernym rezultatem projektu było wydanie gminnego „Przepiśnika”, w którym zebrane zostały najciekawsze przepisy na kiszonki uczestników warsztatów, z historią przepisu i informacją o autorze.