Cel projektu: przeciwdziałanie psychologicznym skutkom pandemii i izolacji poprzez aktywizację i integrację międzypokoleniową lokalnych społeczności wiejskich połączoną z wymianą wiedzy i doświadczeń seniorów z osobami młodymi.
Działania: organizacja cyklu międzypokoleniowych spotkań, podczas których seniorzy podzielą się wiedzą na temat kiszenia, fermentacji i domowego przetwórstwa warzyw i owoców. Dla przedstawicieli młodego pokolenia będzie to doskonała okazja do skorzystania z zasobów osób starszych. Seniorzy zaś, dzieląc się i przekazując swoją wiedzę i umiejętności podbudują poczucie własnej wartości i zyskają poczucie, że są ważnym ogniwem mającym wpływ na rozwój swojej społeczności. Przy wspólnej pracy uczestnicy będą mogli pobyć ze sobą, porozmawiać, Każdy warsztat w celu nawiązania lepszych relacji między mieszkańcami miejscowości zakończy się wspólnym ogniskiem z pieczeniem kiełbasek. Wymiernym rezultatem projektu będzie wydanie gminnego „Przepiśnika”, w którym zebrane zostaną najciekawsze przepisy na kiszonki uczestników warsztatów, z historią przepisu i informacją o autorze.